EN DE HU

Midgar - Betekintés egy feltörekvő kiadó kulisszái mögé

Napjainkban a bakelit reneszánszát éli, legyen szó laikus zenekedvelőkről, szelektorokról vagy megjelentetni kívánó producerekről, mindenki megtalálhatja a kedvére való kiadót.
Kicsik, nagyok, kezdetlegesek és jól beváltak, mainstreamek vagy ismeretlenek, alaposan el vagyunk látva, de hogyan is jutott el gyűjteményünk legékesebb darabja az ötletgazda elméjétől a lemezjátszónkig? Jacopo, a Midgar Records megálmodója osztja meg velünk egy ígéretes berlini label történetét.

Kezdetek

Jacopot a Synthek-el közösen terelgetett Natch Records látta el kellő tapasztalattal, hogy útjára indíthassa a Midgart. Három évvel ezelőtt született az elhatározás, hogy maradandó formába öntse saját zenei vízióját, aminek a testvérétől kapott támogatás adta meg a kezdő löketet. Ez a mozzanat végérvényes pecsétet nyomott a projektre.

A név

A könnyen kiejthetőség és a “google barát” betűkombináció mellett a szellemi érték is jelentős szerepet kapott, úgy a névválasztásnál, mint az arculatteremtésnél. A Midgard a germán mitológiában a földi élet a kilenc világ egyike, a Midgar egy régi számítógépes kalandjáték helyszíne amivel Jacopo és testvére gyerekkorukban játszottak.

A logó

A könnyen emlékezetbe vésődő ábra Jacopo saját munkája.
A minta alapjául Ivan Bilibin (1876 - 1942) orosz festő által készített mesékhez megalkotott illusztrációsorozat egyik képe szolgált, amely fekete-fehér, a lemezeken visszatérő motivúmként kiválóan harmonizál az esetenként már-már életre kelő tarka borítókkal.

Az arany középút

Egy kiadó legfontosabb komponense egy apróság, ami megkülönbözteti a többitől. A midgar azonban nem egy sziklaszilárdan megalkotott koncepció, hanem az állandó fejlődés eredménye, ennek köszönhetően alakult meg a kiadó mozgatórugóját képző zenész-család (Wata Igarashi, Von Grall, Ruhig, Ruff Cherry), akik az egy-egy zenében megbúvó háttértörténet mellett az újítást, és az alműfajok ötvözését (deep, ambient, acid) is szem előtt tartják.

Az irányelvek

A Midgar sikere a következetességben rejlik. A hirtelen profit fölé helyezett hosszú távon megtérülő és értéket nyerő tartalom, a türelem, az alázat, a hibákból való tanulás és a zene iránti elhivatottság.