EN DE HU

Anetha — Zene és Szenvedély

A francia újvonalas techno meghatározó alakja, Spencer Parker felfedezettje, a Blocaus alapítója, sikeres és elismert producer, előadó. Ő Anetha, aki sötét, ritmikus, olykor gyors tempót diktáló világával hamar elbővülte napjaink techno rajongóit. A Berghaintól kezdve a grúziai KHIDIn át megjárta Kelet-Európa és Ázsia valamennyi eldugott klubját, és olyan művészek mellett lépett fel, mint Ben Klock, P.E.A.R.L., Rødhåd vagy Freddy K., a zenéi pedig olyan kiadók gondozásában jelennek meg, mint a Reclaim Your City, az Anagram vagy a Work Them.
Lüktető és szenvedélyes utazás egy elbűvőlő művész tolmácsolásában.

Hogyan csöppentél bele az elektronikus zenei életbe?

Minden Bordeaux-ban kezdődött, ahol bárokban játszottam kedvtelésből az építészeti tanulmányaimmal párhuzamosan, aztán 6 évvel ezelőtt a mesterképzésem miatt párizsba költöztem, ami sokkal jobb terepnek bizonyult a zenei ambícióim megvalósítására. Egy év alatt a legmenőbb helyek színpadán találtam magam.

Kik voltak a példaképeid?

A komplett berlini színtér mindig is nagyon inspiráló volt számomra, és ez a mai napig nem változott.

Miért tartod különlegesnek a párizsi szcénát, mitől más mint más nagyvárosoké?

Az elmúlt időben nagy fellendülés történt, minden hétvégén jobbnál jobb techno és house eseményekkel vagyunk ellátva, semmi okunk más országokra irigykedni. Természetesen még mindig nem hasonlítható Berlinhez mert nehéz igazi underground helyszíneket találni, de nagyon lelkes, vidám, fiatal közönségünk van akik sokat segítenek a színtér fejlődésében.

Ki lenne az álom b2b partnered?

Nehéz olyat találni aki tökéletesen passzol a saját stílusodhoz, de például az első Blocaus kiadvány partyján Stranger-el elég jól sikerült.
Ha mégis mondanom kéne valakit, Blawan-t vagy Kobosil-t mondanám.

Utazásaid során mely helyek hagyták benned a legmélyebb nyomot, legjobb emléket?

Múlt évben koszovóban volt szerencsém játszani egy régi nyomda épületében, de ott van még Grúziában Tbilisi, és persze az ázsiai turné, elképesztő élmények, a finom ételek, az építészet, más-más kultúrák és zenei szcénák, remélem hamarosan Budapestet is ide sorolhatom!

Mesélj az első Work Them megjelenésedről!

Befejeztem pár zenét és feltöltöttem őket soundcloudra, majd a privát linket elküldtem néhány ismerősnek hogy visszajelzést kaphassak. Egyszer csak üzenetet kaptam facebookon egy idegentől, az első pillanatban dühös is voltam, hiszen külön kértem a barátaimat hogy ne küldjék tovább senkinek, majd kiderült, hogy a titokzatos idegen Spencer Parker volt. Annyit írt: “Hé kislány, mi a terved ezekkel a trekkekkel?” A többi már történelem... A Work Them mindig is a kedvenceim közé tartozott, így egy álom vált valóra, ráadásul egyből a bemutatkozó anyagommal.

Blocaus — mi itt a szereped? Hogyan marad időd a folyamatos utazás mellett a háttérmunkára?

A Blocaus része vagyok a kezdetek kezdete óta, a jelenlegi manager-ügynökömmel és a testvérével egy partyban ismerkedtünk meg, és hamar kiderült, hogy közös a szenvedélyünk és egy a célunk amit párizsi éjszakáért szeretnénk tenni. Épp rezidenst kerestek én meg épp ráértem, így született meg a blocaus. Azóta persze nem csak a zenélésről szól, a kiadóhoz én választom ki a művészeket, remixereket, borítókat stb. Néha persze nehéz mindezt összeegyeztetni, de imádom csinálni, és az embernek arra van ideje amire szeretné, hogy legyen.

Zeneírás - meséld el Anetha titkos receptjét!

A sok utazás miatt meg kellett találnom a módját, hogy akár repülőn vagy vonaton is tudjak zenét írni, úgyhogy maradt a laptop és az Ableton, de a legfőbb terveim egyike hogy visszatérjek a hardware-ekhez és studiót építsek, aztán persze egy albumot is...
Mit jelent számodra a zene, mi az üzenet amit rajta keresztül közvetítesz?
A zene mindig is szenvedély marad és csak másodsorban munka, még ha elég szerencsés is vagyok, hogy kombinálhassam a kettőt!