EN DE HU

Architectural - 2 személyiség, 5 kérdés és 5 válasz

Bátran kijelenthetjük, hogy a legnagyobb sikereket Reeko és Architectural néven érted el. Miért döntöttél úgy, hogy külön választod a zenei projektjeidet, és hogyan tudod elkerülni, hogy mégis összekeveredjenek a studióban vagy a dj pultban?

Akkor lesz szükséged két művésznévre, ha az első már túl specifikussá vált, és szeretnéd átlépni a saját határaidat. Mindig törekedtem rá, hogy koncepciók mentén haladjak, mert minden új megalkotott koncepció fejleszti a képességeidet. Nálam ez a metódus vált be a legjobban.

Honnan ered a név? Folytattál építészeti tanulmányokat, esetleg más módon utal a múltadra?

Sosem tanultam építészetet, a választott nevem a zenében történő építkezésre utal. Előbb volt meg a módszer, aztán el kellett nevezni valahogy.

Másokkal ellentétben a közösségi médiában is értéket közvetítesz, gyakran teszel közzé filmjeleneteket vagy fotókat akár az 1920-as évekből vagy kortárs alkotóktól. Mi a célod a magas kultúra ilyen jellegű terjesztésével, és hogyan írnád le a mögötte rejlő koncepciót?

Ahogy a kérdésből is érződik, úgy én is unom kicsit a tipikus reptéri fotókat, sound check posztokat stb. Én ezek helyett egyszerűen csak megosztom az emberekkel a dolgokat amik hatást gyakoroltak rám, de arra is jó, hogy legyen egy albumom a múltról vagy egy kollekcióm ami inspirálhat a jövőben, arról nem is beszélve, hogy szerintem ezektől függetlenül is elég jó önkifejezési forma.

Miként képzeljük el az alkotóteredet? Mi a felszerelésed kedvenc darabja?

A studiom egészen kaotikus, rengeteg hangszerem van, de nem tudnék kiemelni egy konkrét darabot, mert igyekszem őket minden alkalommal az előzőtől eltérő módon használni.

A spanyol szcéna nagyon fejlett és fáradhatatlanul termékeny, tele van technikás dj-kkel és tehetséges producerekkel. A világ mely más pontján tapasztaltál hasonlót, melyik kelet-európai városokban jártál és melyik kápráztatott el a legjobban? Milyennek képzeled el a szombati fellépésedet a Lärm-ben?

Voltam Prágában, Moszkvában, Budapesten is jártam már kétszer. Nehéz úgy beszélni egy komplett szintérről, hogy csak felbukkansz egy klubban egy éjszakára és lejátszol egy szettet, ennek ellenére Moszkva például mély nyomot hagyott bennem. A szombattal kapcsolatban is jó megérzésem van, mert szeretem a kissebb, intimebb klubokat, erősebb kapcsolatot lehet teremteni ilyenkor a közönséggel.