EN DE HU

Egy kávé Ryan James Forddal

Berlin, 2 fok, szemerkélő eső. Az ujjaim majdnem elfagytak amíg a Kottbusser Tor-tól a folyópartra értem. Hipszter kávézó, lemezbolt, megint egy hipszter kávézó, igen, ez lesz az.

Egy kis presszó, Concierge névre hallgat, Ryan kedvence a környéken. Friss kávéillat és családias légkör fogad, Ryan, a barista meg én, és a hely máris majdnem tele van.

A kanadai 5 éve él Berlinben, és mostanára elég bátorságot gyűjtött, hogy bizonyítson a techno zene nagyiskolájában.

Első megjelenését Marcel Dettmann gondjaira bízta, ezt követte az Answer Code Request records majd az Afterlife és saját SHUT névre keresztelt kiadója, a többi pedig már történelem. Reggelire falta fel a techno világ színe javát, mégis meglepő szerénységgel, allűröktöl mentesen ül velem szemben. Gyerekes poénok tengerében úszkálunk, mire végre a tárgyra térünk:

Miben vagy a legjobb a zenén kívül?

Jó a beszélőkém, szeretek dumálni. Nem tudom mit mondhatnék még – mire a barista közbeszól – Ez a manus egy energiabomba. Váltasz vele pár szót, és feltöltődsz, futni támad kedved.
Ryan: Ja. Elfutni. (nagyot nevetnek)

És rajzolni tudsz?

„Tudsz.“ Látod, ez b*sz fel a legjobban a művészetben. Az emberek azt mondják, „nem vagyok jó benne.“ Pedig jók is lehetnének! Mindenki képes rá! Van aki legborzasztóbb technikával hozza létre a legötletesebb dolgokat. Amúgy beletrafáltál, mert művészeti iskolába jártam, egészpontosan festészetet tanultam, de mostanában mindent a zene tesz ki. Jól is esik erről beszélni, néha még magam sem tudom, mi a helyzet ezzel. A legjobb fázisomban vagyok a zeneírást illetően, ezért szeretném is ha ez maradna a prioritás, a saját kiadóm borítóit viszont megtervezem, ezzel próbálok kompenzálni. A legjobb lenne ha a vizuális kreativitásomat a zenében is tudnám használni. Az lenne a legjobb.

Budapest. Mi jut eszedbe erről a szóról?

Az ismeretlen. De mégis van egy elképzelésem, egy saját kép a fejemben, szeretném már élőben is látni.

És arról hogy Larm?

Jópár embert ismerek aki játszott már itt, például Pablo Mateo-t, ő még tavaly járt itt. Jól néznek ki az események!

Mi a tapasztalatod a kulturális különbségekről? Máshogy játszol egy adott országban?

Nehéz dolog mindent figyelembe venni. Észreveszed az izlésbeli különbségeket, de az idő szűkössége miatt nem könnyű reagálni. Látod, hogy mi az ami működik, úgyhogy inkább hagyod hogy vigyen magával a közönség, a végén mindig jól sül el!

Ha már itt tartunk: mit szólsz keleteurópához? Sok minden történik errefelé mostanában

Ez egy tág fogalom. Lengyelországot jól ismerem a barátnőmnek köszönhetően, de minden ország más és más. Még nem jutottam messzire, ezért fogalmam sincs, de jó értelemben. Amit eddig láttam az bejött!

Hogy készülsz a zenélésre? Van egy megszokott rituáléd?

Az ismeretlenre nem lehet felkészülni. Mindig van egy ötletem, ami általában befuccsol. Amikor ott állsz, ráérzel az ízére, és helyben merítesz inspirációt, csak így lehet.

Mi tesz számodra különbséget egy jó szett és egy maradandó élmény között?

A közönség. Naná!

Ha tehetnéd, min változtatnál a zeneiparban?

Az elmélkedésen. Mindenki megfejti a nagy igazságot, ez már túl sok. Nem lehetne egyszerűen csak narkózni és táncolni? (nevet)

Marcel Dettmann és a Hardwax, hogy kettőt említsünk a berlini technokultúra legfontosabb jelenségei közül. Hogyan kerültél kapcsolatba velük?

Marcelnek küldtem zenét, mert hasonló vonalon mozgunk, ő meg kiadta. A Hardwaxban sokat lógok, itt dolgozik egy jóbarátom, szinte minden nap bejárok hozzá, és az agyára megyek, haha. Amúgy pedig jó itt lenni. Hasonló emberek, az érdekli őket ami engem.

Manapság 100 és megannyi platform közül választhatsz ha djzni szeretnél. Te miért éppen a cdj-k mellett döntöttél?

Őszintén? Öreg vagyok. Régen vettem egy rakás lemezt, eljártam rave-ekre, így ismertem meg ezt a kultúrát, de féltem kiállni az emberek elé és játszani. Persze ettől még gyűjtögettem, aztán amikor mégis elkezdődött a djzés, nem láttam értelmét magammal cipelni őket, arról nem is beszélve, hogy akkor új volt nekem a cd és a lehetőségek amiket adott. Manapság sokan visznek magukkal 10 lemezt, azon kívül meg digitálisan játszanak, de így már elmondhatják magukról, hogy lemezről játszanak. Mi a különbség? Semmi. Kamu az egész, a show-ról szól.

Mondj egy zenét! Az elsőt amit eszedbe jut. Csak egyet.

Csak egy előadót mondanék, Tim Hecker. Bármi amit ez az ember csinál, ámulatba ejt. Ha nem ismered, keress rá, gyönyörű!

Most mondok én párat: Locked Groove, Zenker Brothers, Cw/A, Somne, Antigone, Ryan James Ford. Folytasd a listát!

Hmm, lássuk csak! Answer Code Request. És Function! Nem tudom ez most számít-e, de nekem ő a legnagyobb.